Het is belangrijk om te weten hoe je een AED-apparaat correct gebruikt. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van AED-gebruik, geven we AED-instructies en behandelen we belangrijke aspecten van AED-veiligheid. We behandelen ook de juiste AED-stappen en AED-training die nodig zijn om levens te redden.

Wanneer een AED te gebruiken

Een AED, of automatische externe defibrillator, is een draagbaar apparaat dat elektrische schokken toedient aan een persoon die een hartstilstand ervaart. Het belangrijkste doel van een AED is het herstellen van een normaal hartritme bij een slachtoffer met een abrupte en levensbedreigende hartritmestoornis.

Het gebruik van een AED kan het verschil maken tussen leven en dood. Een AED moet worden gebruikt wanneer een persoon bewusteloos is, niet ademt of geen pols heeft. Hoe sneller een AED wordt gebruikt, hoe groter de kans op overleving. In feite kan elke minuut vertraging in het toedienen van een schok de overlevingskans met 10% verminderen.

De basisstappen van AED-gebruik

Volg deze eenvoudige stappen om een AED-apparaat correct te gebruiken:

 1. Schakel het AED-apparaat in en volg de gesproken instructies.
 2. Ontbloot de borst van het slachtoffer en veeg deze droog indien nodig.
 3. Plak de elektroden op de borst van het slachtoffer volgens de afbeeldingen op de elektroden.
 4. Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt.
 5. Druk op de schokknop als het apparaat aangeeft dat dit nodig is.
 6. Als er geen schok wordt aanbevolen, start dan met hartmassage en beademing.

Bekijk deze link voor meer gedetailleerde informatie over de werking van een AED-apparaat.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een AED

Er zijn enkele belangrijke AED-veiligheidsaspecten waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van een AED-apparaat:

Meer informatie over AED-veiligheid en -onderhoud is te vinden op deze pagina.

AED-gebruik bij volwassenen en kinderen

Het AED-gebruik bij volwassenen en kinderen is enigszins verschillend, voornamelijk vanwege de grootte van de elektroden en de energie-instellingen van het apparaat. De meeste AED’s worden geleverd met elektroden die geschikt zijn voor volwassenen, maar het wordt aanbevolen om ook kinderelektroden bij de hand te hebben voor gebruik bij kinderen jonger dan 8 jaar of met een gewicht van minder dan 25 kg.

U kunt meer over de verschillende AED-apparaten en hun toepassingen lezen op deze link, waarbij de CardiAid AED altijd als de beste in de lijst wordt beschouwd.

Veelvoorkomende fouten bij het gebruik van een AED

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van veelvoorkomende fouten bij het gebruik van een AED om de effectiviteit en veiligheid van het apparaat te garanderen. Enkele veelvoorkomende fouten zijn:

 1. Het niet tijdig inschakelen van het AED-apparaat.
 2. Het verkeerd plaatsen van de elektroden op de borst van het slachtoffer.
 3. Het niet controleren of de omgeving veilig is voordat een schok wordt toegediend.
 4. Het gebruiken van volwassen elektroden op een kind, of omgekeerd.

Om deze fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat u goed voorbereid bent op een noodsituatie, is het belangrijk om een AED-training te volgen. U kunt meer informatie vinden over defibrillator-opleidingen op deze pagina.

Het belang van AED-onderhoud en -inspectie

AED-apparaten moeten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze in optimale staat verkeren en klaar zijn voor gebruik.

 1. Controleer de batterij en elektroden regelmatig op hun vervaldatums.
 2. Zorg ervoor dat het AED-apparaat schoon en droog wordt bewaard.
 3. Test het AED-apparaat regelmatig volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Meer informatie over AED-onderhoud en -inspectie is te vinden op deze link.

Het belang van toegankelijke AED-apparaten in openbare ruimtes

AED’s moeten toegankelijk en zichtbaar zijn in openbare ruimtes, zoals scholen, sportclubs en gemeenschapscentra, zodat ze snel kunnen worden ingezet in geval van nood.

 1. Plaats AED’s op duidelijk zichtbare en gemakkelijk toegankelijke locaties.
 2. Bied AED-training aan personeel en vrijwilligers om ervoor te zorgen dat er altijd iemand aanwezig is die weet hoe het apparaat moet worden gebruikt.

Meer informatie over het plaatsen van AED’s in verschillende locaties is te vinden op deze pagina.

Conclusie

Het correcte gebruik van een AED-apparaat kan levens redden in geval van een hartstilstand. Door de basisstappen van AED-gebruik te leren en aandacht te besteden aan AED-veiligheidsaspecten, kunt u uzelf voorbereiden op een noodsituatie. Zorg ervoor dat u regelmatig AED-training volgt en dat AED-apparaten goed worden onderhouden en toegankelijk zijn in openbare ruimtes.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen een AED gebruiken?

 Ja, AED’s zijn ontworpen voor gebruik door leken, maar het wordt aanbevolen om een AED-training te volgen om vertrouwd te raken met het apparaat en de juiste procedures.

Hoe snel moet een AED worden gebruikt na een hartstilstand?

Idealiter zo snel mogelijk. Elke minuut vertraging in het toedienen van een schok vermindert de overlevingskans met 10%.

Kan een AED schade aanrichten als het niet nodig is?

AED’s analyseren het hartritme van het slachtoffer en geven alleen een schok als het nodig is. Als er geen schok nodig is, zal het apparaat dit aangeven.

Moet ik nog steeds hartmassage en beademing uitvoeren als ik een AED gebruik?

Ja, start met hartmassage en beademing zodra u de elektroden hebt aangebracht en het apparaat het hartritme analyseert. Blijf hartmassage en beademing uitvoeren tussen de schokken door, zoals aangegeven door het apparaat.

Waar kan ik een AED kopen of huren?

U kunt een AED kopen of huren bij gespecialiseerde leveranciers, zoals AEDkopen.com, waar u de CardiAid AED en andere AED-apparaten kunt vinden.